Cordial Cat kabels
Vooral als het gaat om de overdracht van hoogfrequente gegevenssignalen tijdens producties, willen evenemententechnici het zekere voor het onzekere nemen, want hun absolute prioriteit is het vermijden van elke vorm van interferentie en overdrachtsstoringen.
Sinds 2002 is het gebruik van Cat 5 twisted pair kabels (Cat 5e - specificatie van geschiktheid voor Gigabit Ethernet) standaard voor Gigabit netwerken en in de loop van de consistente verdere technologische ontwikkeling werden Cat 6 en Cat 7 toegevoegd.
De termen komen vaak voor, maar waarin verschillen deze kabels eigenlijk? Nou, ze verschillen aanzienlijk op het gebied van bandbreedte. Terwijl Cat 5-kabels zijn ontworpen voor bedrijfsfrequenties tot 100 megahertz, ondersteunen Cat 6-versies maximale bandbreedtefrequenties tot 500 MHz en Cat 7-kabels zelfs tot 1000 MHz. Wat is dan doorslaggevend voor het bereiken van hogere bedrijfsfrequenties in combinatie met nog betere transmissiekarakteristieken? In een notendop: de sleutelwoorden zijn twisting/stranding of afscherming.
Cat 5-kabels zijn afgeschermde niet-afgeschermde twisted-pairkabels (S/UTP), d.w.z. geen afscherming op de afzonderlijke aderparen, maar een gevlochten afscherming rond de volledige structuur van de kabelparen. Elektromagnetische interferentie wordt verminderd door gedraaide aderparen.
Dit is echter niet voldoende voor hogere werkfrequenties. Cat 6 kabels hebben daarom een folieafscherming rond de aderparen om de kabels te beschermen tegen interferentie zoals overspraak (FTP = Foiled Twisted Pair).
Voor Fast Ethernet (FENet = frequentiebereik van 600 of 1.000 MHz) komen Cat 7 kabels in beeld. Hier zijn alle 4 aderparen afzonderlijk omgeven door een folieafscherming en bovendien allemaal door een algemene gevlochten afscherming.
Cordial biedt zowel Cat 5e als Cat 7a kabels, die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan alle eisen van evenemententechnologie (bulk en kant-en-klare kabels). De Cat 6 bulkkabel CCAT 6A INST-FRNC is een aanvulling op ons productassortiment dat specifiek gericht is op vaste installatieapparatuur (met CPR-klasse Dca conform de bouwproductenverordening).
CAT-categorieën
In de loop van de snel toenemende digitale transformatie op het gebied van evenemententechnologie worden de noodzakelijke verbindingen tussen digitale eindapparaten, d.w.z. ethernetkabels, steeds belangrijker. Het zijn cruciale componenten als het gaat om het voldoen aan de enorme eisen van digitale projecten binnen de industrie.
Ethernetkabels worden momenteel onderverdeeld in verschillende klassen of categorieën (CATegorieën), voornamelijk gebaseerd op hun bandbreedte en datasnelheid. Op dit moment zijn CAT 5e, CAT 6A en CAT 7A het meest relevant.
Rijden op de gegevenssnelweg
Voor een basisbegrip (nogal vereenvoudigd) van wat CAT-klassen inhouden, stellen we ons een snelweg voor. Hoe hoger de CAT-klasse, hoe breder of "meerbaans" de snelweg is in figuurlijke zin (bandbreedte in megahertz MHz = elektromagnetische oscillaties of frequentie), hoe sneller "voertuigen", d.w.z. in dit geval "gegevens", erop kunnen reizen (= gegevensoverdrachtssnelheid in megabits per seconde Mbit/s).
Dit betekent dat gegevens kunnen worden verzonden met:
- Klasse CAT 5e kabels binnen een bandbreedte van 100 MHz bij een snelheid van 1000 Mbit/s,
- klasse CAT 6A binnen een bandbreedte van 500 MHz met een snelheid van 10.000 Mbit/s,
- en met klasse CAT 7A kabels binnen een bandbreedte van 1.000 MHz met een snelheid van 10.000 Mbit/s.
*Opmerkelijk: CAT 7A heeft dezelfde snelheid als CAT 6A, "alleen" is de bandbreedte hoger, d.w.z. dat de "snelweg" breder is en meer "verkeer" kan verwerken, dat zich echter binnen dezelfde "snelheidslimiet" beweegt - men spreekt van een hogere "doorvoersnelheid" als je CAT 7A kabels gebruikt].
Wat - om het kort te zeggen - "maakt" een Ethernetkabel dan tot een CAT-kabel van een specifieke klasse/categorie?
De interactie van verschillende factoren, zoals het algemene ontwerp van de individuele onderdelen en de gebruikte materialen, is cruciaal bij het bepalen van de respectieve categorie.
Doorslaggevend voor de uiteindelijke prestaties van de kabels zijn met name zaken als:
- de invloed van de AWG-waarde op de prestatiekenmerken
- het type geleider (massieve vs. geslagen draadkabels)
- de isolator en het type isolator
- de afscherming (afgeschermde of niet-afgeschermde Ethernetkabel)
Deze onderwerpen en hun invloed op de verschillende CAT-klassen zullen in volgende artikelen worden besproken. De uitleg of definitie van wat afscherming inhoudt met betrekking tot de respectievelijke CAT-klassen vind je hieronder!
De betekenis van afscherming voor de respectieve CAT-klassen
Er zijn niet-afgeschermde kabels ("UTP-kabel: Unshielded Twisted Pair") en afgeschermde kabels (zowel "FTP-kabel: Foiled Twisted Pair" en "STP cable: Shielded Twisted Pair").
Uitleg van diverse afschermingsontwerpen
Het structurele ontwerp met betrekking tot de afscherming van ethernetkabels wordt aangeduid met letters.
- U - Niet-afgeschermd: zonder afscherming.
- F - Folie: Afscherming met folie om de draadparen.
- S - Vlecht: De draadparen zijn afgeschermd met een metalen vlecht.
Er zijn twee extra varianten met afgeschermde draadparen:
- UTP - De draadparen zijn niet afzonderlijk afgeschermd
- FTP - De draadparen zijn afzonderlijk afgeschermd met folie
Verdere acroniemen zijn afgeleid van deze termen:
- U/UTP: Een U/UTP-kabel heeft geen afscherming van de aderparen en geen afscherming per individueel aderpaar.
- F/UTP: In F/UTP-kabels zijn alle aderparen omhuld door een algemene folieafscherming, maar er is geen afscherming voor elk afzonderlijk aderpaar.
S/FTP: In S/FTP-kabels worden alle aderparen beschermd met een algemene metalen vlecht en wordt elk afzonderlijk aderpaar afgeschermd met folie.
Afscherming (en de bijbehorende varianten) is daarom een van de belangrijkste criteria voor effectieve bescherming tegen interne en externe interferentie. Hoe beter een kabel - en de aderparen in de kabel - is/zijn afgeschermd, hoe lager de negatieve invloed van interferentie op de beweging van de respectieve gegevens. MAAR: de afzonderlijke soorten afscherming hebben ook invloed op de flexibiliteit van de kabel. Het is daarom altijd noodzakelijk om het gewicht van de individuele factoren te evalueren, afhankelijk van het beoogde gebruik.
Andere belangrijke termen zijn: PiMF, Centraal Kruis en Buisconstructie
- PimF (paren in metaalfolie): Draadparen worden afzonderlijk in metaalfolie gewikkeld. Dit dient als afscherming tegen elektromagnetische interferentie en verbetert de signaalintegriteit.
- Centraal kruis: Dit ontwerp verwijst naar een centrale kruisopstelling van de aderparen in de kabel. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van elektromagnetische interferentie.
- Buisconstructie: Het losse buisontwerp helpt de structuur van de kabel te behouden en minimaliseert elektromagnetische interferentie tussen de aderparen.
PiMF-kabels omvatten enerzijds SF/UTP-kabels (d.w.z. varianten met afgeschermde aderparen - metalen vlechtwerk en folie - maar de aderparen zijn niet afzonderlijk van elkaar afgeschermd) en anderzijds S/FTP-kabels (zie hierboven, alle aderparen zijn omgeven door metalen vlechtwerk en elk afzonderlijk aderpaar is afgeschermd met folie).
- De S/FTP-kabels van CORDIAL omvatten CCAT 6A PUR QUAD; CCAT 6A PUR LONGRUN; CCAT 7A PUR; CCAT 7A PUR LONGRUN.
- De CCAT5e PUR bulkkabel bestaat uit een S/UTP-kabel met een extra stabilisator van TPE-V (Tube Construction Cable).
Tot slot omvat het portfolio van Cordial ook de Central Cross kabels CCAT 5e PUR LONGRUN en CCAT 6A PUR, d.w.z. SF/UTP-kabels (zie hierboven) met een PE-stabilisatorkruis.
Hoe beïnvloedt het type geleider de signaaloverdracht
Het gekozen type geleider is een doorslaggevende factor voor de signaaloverdracht binnen een kabel.
Je moet onderscheid maken tussen twee soorten geleiders:
a) Gestrand: meerdere strengen
b) Vast: één streng
Bij meeraderige geleiders liggen meerdere geïsoleerde aders naast elkaar in een kabelmantel en zijn ze omhuld door een flexibele buitenmantel. Massieve kabels bestaan daarentegen uit een enkele geleider, die normaal gesproken wordt omgeven door isolatie.
Beide soorten geleiders hebben bepaalde voor- en nadelen wat betreft hun eigenschappen en de manier waarop ze worden gemaakt. Op basis van deze criteria moet je beslissen welke kabel het meest geschikt is voor de betreffende toepassing.
Meeraderige geleider (geslagen):
Voordelen:
- ze zijn relatief flexibel en dus zeer geschikt voor podiumgebruik, bijvoorbeeld
- ze kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt als patchkabels
- ze kunnen gemakkelijk worden opgerold
- ze zijn enorm veelzijdig
Nadelen:
- verhoudingsgewijs zijn ze duurder
- ze hebben over het algemeen een kleiner bereik
- ze zijn relatief gevoeliger voor interferentie
Geleiders met één streng (massief):
- Voordelen:
- ze presteren zeer goed over lange afstanden
- ze zijn relatief goedkoop
- ze zijn bijzonder geschikt voor vaste installaties dankzij hun hoge stabiliteit
- Nadelen:
- ze zijn minder flexibel en moeilijker op te rollen
- Er is een risico op kabelbreuk bij constante bewegingen
Als het gaat om het kiezen van het juiste type geleider, is het daarom belangrijk om goed na te denken over waar men zich op moet richten met betrekking tot de betreffende toepassing.
Dit heeft vooral betrekking op de volgende factoren:
1. flexibiliteit:
- Massief (één streng): Massieve geleiders zijn over het algemeen minder flexibel dan meeraderige geleiders. Ze zijn beter geschikt voor vaste installaties waarbij de kabels niet vaak verplaatst of gebogen hoeven te worden.
- Meeraderigegeleiders (multicore):Meeraderige geleiders zijn flexibeler en beter geschikt voor toepassingen waarbij de kabel vaak moet worden bewogen of gebogen. Bijgevolg zijn ze voorbestemd voor toepassingen waar een grotere flexibiliteit vereist is en kunnen ze ook perfect worden gebruikt als patchkabels.
2. langere afstanden:
- Massief (één streng): In principe bieden massieve geleiders een relatief uitstekende signaalintegriteit over lange afstanden en presteren daarom beter dan andere typen (ze zijn echter relatief gevoeliger voor interferentie op kortere afstanden vanwege de nauwere nabijheid van de binnengeleider tot de externe omgeving).
- Meeraderige geleiders :Het structurele ontwerp van meeraderige geleiders minimaliseert het risico op elektromagnetische interferentie en overspraak op kortere afstanden, omdat de individuele geleiders binnen een kabel van elkaar gescheiden zijn. Over zeer lange afstanden kan een kabel met meerdere aders echter iets van zijn efficiëntie verliezen vanwege de hogere gevoeligheid voor elektromagnetische interferentie (EMC) in vergelijking met massieve geleiders.
3. Type installatie
- Massief (één streng): Massieve geleiders zijn enerzijds relatief stabieler, maar anderzijds gevoeliger voor constante bewegingen. Ze worden daarom vaker gebruikt in vaste installaties (bijvoorbeeld gelegd in muren of plafonds) dan in mobiele omgevingen.
- Meeraderigegeleiders (multicore):Door hun hoge flexibiliteit en uitstekende roleigenschappen bieden meeraderige geleiders een goede oplossing voor mobiel gebruik (podia, tours, festivals, enz.) en voor een verbinding tussen mobiele apparaten (patchkabels) - zie hierboven.
4. Kosten:
- Massief (één streng): Vooral geschikt voor gebruik over langere afstanden, kunnen massieve kabels een voordeligere optie zijn dan meeraderige types vanwege de lagere productiekosten.
- Meeraderigekabels :Meeraderige kabels kunnen iets duurder zijn door het complexere productieproces, maar zijn flexibeler en veelzijdiger.
Houd er rekening mee dat het selecteren van de juiste kabel voor een toepassing een zorgvuldige beoordeling vereist van een groot aantal factoren, waaronder AWG-waarden, afscherming, isolatie, kabellengte, gegevensklasse en de betreffende toepassing. Het is cruciaal om rekening te houden met alle factoren die relevant zijn voor de specifieke toepassing om signaalintegriteit en optimale systeemprestaties te garanderen.
Nog meer interessante "Cordial Knowledge" feiten over dit onderwerp:
- CAT-lessen https://www.cordial-cables.com/de/cat-klassen
- Invloed van AWG-waarden op signaaloverdracht https://www.cordial-cables.com/de/awg-einfluss-signaluebertragung
- Afscherming - invloed op signaaloverdracht https://www.cordial-cables.com/de/schirmung-einfluss-signaluebertragung
- Isolator - invloed op signaaloverdracht https://www.cordial-cables.com/de/isolator-einfluss-signaluebertragung
Hoe beïnvloedt de isolator de signaaloverdracht?
De isolator in een kabel zorgt voor een efficiënte en veilige overdracht van signalen, stroom en spanning. Zonder voldoende isolatie zouden de geleiders van de kabel worden blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf, wat zou kunnen leiden tot interferentie en dus signaalverlies.
Gewoonlijk worden massieve isolatoren gebruikt, d.w.z. kernisolatie van massief materiaal. Schuimisolatie heeft echter een aantal toekomstgerichte voordelen die steeds relevanter worden, vooral in hogere frequentiebereiken zoals
- ze maken een grotere bandbreedte voor signaaloverdracht mogelijk
- ze hebben een groter bereik door lagere dempingswaarden
- Door hun kleinere afmetingen en lagere gewicht zijn ze veel mobieler en flexibeler.
Skin/Foam/Skin-technologie:
Een schuimisolator bestaat uit een binnenhuid die op de gevlochten draad wordt gespoten en fungeert als een zogenaamd bindmiddel zodat het omringende schuim meer grip heeft. Tot slot zorgt een stevige, harde buitenlaag voor stabiliteit en bescherming van de structuur.
De volgende Cordial datakabels zijn voorzien van een schuimisolator (links volgen):
- CCAT 5e PUR LONGRUN
- CCAT 6A PUR UITLOOP
- CCAT 6A PUR QUAD
- CCAT 5e PUR LONGRUN
- CCAT 6A PUR UITLOOP
- CCAT 7A PUR
- CCAT 7A PUR UITLOOP
- CDP1-25
De volgende Cordial datakabels hebben een solide isolator (links volgen):
- CCAT 5e PUR
- CCAT 6A PUR
- CCAT 6A INST-FRNC
Houd er rekening mee dat het selecteren van de juiste kabel voor een toepassing een zorgvuldige beoordeling vereist van een groot aantal factoren, waaronder AWG-waarden, afscherming, isolatie, kabellengte, gegevensklasse en de betreffende toepassing. Het is cruciaal om rekening te houden met alle factoren die relevant zijn voor de specifieke toepassing om signaalintegriteit en optimale systeemprestaties te garanderen.
Nog meer interessante "Cordial Knowledge" feiten over dit onderwerp:
- CAT-lessen https://www.cordial-cables.com/de/cat-klassen
- Invloed van AWG-waarden op signaaloverdracht https://www.cordial-cables.com/de/awg-einfluss-signaluebertragung
- Afscherming - invloed op signaaloverdracht https://www.cordial-cables.com/de/schirmung-einfluss-signaluebertragung
- Isolator - invloed op signaaloverdracht https://www.cordial-cables.com/de/isolator-einfluss-signaluebertragung