Renowned recording engineer Nick Mac elevates his recording setup by expanding his Focusrite arsenal
Nick Mac
Als hoofdtechnicus bij de gerenommeerde productiestudio's van Electric Feel Entertainment houdt Nick Mac toezicht op een roster van topartiesten, producers, songwriters en partners. Met engineering credits waaronder Post Malone, The Kid Laroi, 24kGoldn, Machine Gun Kelly, Travis Barker, YG, Future en meer, vertrouwt Nick op Focusrite's ISA 428 vierkanaals microfoonvoorversterker, ISA 430 channel strip en ISA One mic pre/DI, met de optionele ISA ADN2 kaart, om consistent topresultaten te leveren.
Onlangs, toen Electric Feel de studio opnieuw inrichtte met volledig nieuwe bedrading, een Solid State Logic AWS 924 Delta analoog mengpaneel, Genelec monitors en aanzienlijke akoestische verbeteringen, greep Nick de kans om zijn setup te upgraden. Hij voegde Focusrite's Rode 16Line meerkanaals A/D D/A interface, ISA ADN2 tweekanaals A/D-kaart en RedNet AM2 stereo audio monitoring unit toe aan zijn arsenaal, waardoor zijn systeem naar nieuwe hoogten steeg.
"Ik gebruik de Red 16Line de laatste tijd vrij veel," zegt Nick. "Mijn vrienden lachen me waarschijnlijk achter mijn rug uit, maar ik heb mijn 16Line in een rack staan - het is een rack met vier ruimtes - met mijn Mac mini in een chassis. En aan de voorkant van het rack heb ik een paneel gemaakt waarmee ik acht in en acht uit kan naar mijn line in en output. In principe sleep ik dit rack met mijn 16Line overal mee naartoe, of het nu bij Electric Feel is of in een andere studio of waar dan ook."
Nick legt uit, "Ik kan ermee tracken en ik kan ermee mixen. Het meest gebruik ik mijn ISA One als mic pre om te voeden naar mijn kleine patchpaneel aan de voorkant. En in sommige situaties, omdat ik net de ADN2 heb toegevoegd, heb ik RedNet gebruikt om uit te breken naar een paar andere apparaten. Ik heb de ISA One gebruikt met RedNet, wat ik echt geweldig vind. Hiermee kun je ongelofelijke afstanden van je opstelling afleggen, maar toch de controle houden. En dat alles met ongerepte audio."
Vanwege de uiteenlopende opname-omgevingen die Nick tegenkomt met zijn high-profile klanten, is flexibiliteit van cruciaal belang. Onlangs heeft hij zijn opstelling verbeterd door de ISA ADN2 tweekanaals A/D-kaart toe te voegen aan zijn ISA One. Deze upgrade voorziet de ISA One microfoonvoorversterker van twee kanalen Dante® connectiviteit, naast AES3 (AES/EBU), ADAT TOSLINK en S/PDIF connectiviteit. De ISA ADN2 ondersteunt sample rates tot 24-bit/192kHz en bevat ook Word Clock I/O via BNC connectoren voor synchronisatie tussen digitale bronnen of integratie met externe apparatuur. De Dante-uitgangen maken naadloze aansluiting op elk RedNet-apparaat mogelijk, waardoor de aansluitmogelijkheden van de ISA One aanzienlijk worden uitgebreid.
"RedNet heeft de flexibiliteit geboden om in een breed scala aan locatiesituaties te werken," zegt Nick. "Soms krijgen we telefoontjes: 'Oh, we gaan een kamp opzetten bij dit huis en daar een maand werken, of een week,' of wat het ook is. En nu ik RedNet heb, kun je aansluiten en elke opstelling maken die je maar wilt. Ik ben er een groot voorstander van om verschillende stations te gebruiken voor verschillende dingen en de flexibiliteit te hebben zonder afbreuk te doen aan de kern van wat we doen, namelijk altijd de beste geluidskwaliteit. Met de Focusrite-apparatuur kan ik dus de opstelling maken die ik nodig heb om de tracks van mijn artiesten vast te leggen."
Hij vervolgt: "Ik heb ook een Focusrite Control 2802 mixer en DAW-controller van een paar jaar geleden die ik af en toe met me meesleep voor onderweg. Ik gebruik hem als ik me voor langere tijd ergens installeer, gewoon voor IO en voor routing en dat soort dingen, en ik geniet er echt van. Het maakt me echt gelukkig. En het stelt me in staat om dingen te doen die ik normaal gesproken in onze A-kamer bij Electric Feel ergens anders zou doen. Ik wil geen compromissen sluiten, want als je dingen begint te compromitteren, ga je een paar tandjes lager en dan wordt het gewoon rommelig en raar. En ik heb liever spullen waarmee ik niet alleen kan doen wat de klant minimaal nodig heeft, maar ook meer dan dat als ze vragen: 'Hé, kunnen we dit doen? Kunnen we hier een opstelling maken? Hé, kunnen we beneden speakers afspelen? Dan is het van: 'Natuurlijk, geen probleem. Ik heb de Focusrite AM2, er zitten uitgangen op, dus je kunt een paar luidsprekers gebruiken als je dat wilt."
Nick is al lange tijd een toegewijde fan van de ISA One en prijst het als een van de meest functierijke apparaten die hij ooit heeft gebruikt. Hij waardeert de uitzonderlijke kwaliteit van de klassieke Lundahl transformatorgebaseerde Focusrite mic voorversterker naast een onafhankelijk DI kanaal, elk uitgerust met selecteerbare transformator impedantie instellingen. De ISA One zit in een robuuste en draagbare behuizing en spreekt Nick aan vanwege de aanraakgevoelige bedieningselementen op het voorpaneel, met name die voor de mic pre en hoofdtelefoonbewaking.
Focusrite Rode 16line
"Door de optionele Dante kaart toe te voegen, is de conversie fenomenaal op de ISA One. En de mogelijkheid om met mijn microfoon het apparaat in te gaan is essentieel. Tegenwoordig begin ik vaak met de Soyuz 017 Tube V2 Large-diaphragm Tube Condenser Microphone, en ik heb ook een Sony C-800 en een Lewitt LCT 1040 Tube Microphone paraat. Dat zijn mijn drie favorieten. Maar met deze drie opties bij de hand, ga ik naar mijn ISA One met een 1176 of een Distressor, dat is het wel zo'n beetje. Dus aan de 16Line voeg ik in de toekomst misschien een EQ toe. Ik weet nog niet zeker wat. Maar wat betreft de signaalketen, dat is wat ik doe - rechtstreeks naar mijn Pro Tools installatie gaan en daar werken. En ik moet zeggen dat de voordelen van de overstap van een ander apparaat naar een 16Line dag en nacht zijn. De kloksnelheid is fenomenaal. Geen gepiep en geklik. De lage latency is ongelooflijk. Ik heb geen klachten gehad van mijn artiesten of van mezelf. En de geluidskwaliteit vind ik ongelooflijk."
Momenteel werkt Nick aan verschillende projecten waarbij hij Focusrite gebruikt als onderdeel van zijn workflow. "Ik heb de 16Line gebruikt met onze SSL 924 om een soort hybride mixsituatie te maken, omdat ik echt geniet van faders en EQ's en dingen die ik buiten de box kan aanraken - dingen waarvan ik denk dat ze mijn workflow niet alleen versnellen maar ook verbeteren."
Nick legt zijn huidige opstelling uit: "Ik heb zang door de lessenaar laten lopen, samen met strijkers en koor, en mixpasses gedaan met die faders en alles geautomatiseerd terwijl ik druk - met de hand in realtime door faderbewegingen te maken - wat ik erg prettig vond. De 16Line maakt dat ongelooflijk gemakkelijk, vooral omdat ik de patchpunten aan de voorkant van mijn rig heb. Ik kan stereoparen of wat ik maar wil naar het bureau sturen, doen wat ik moet doen en het weer terugbrengen. En de A-D conversie is ongelooflijk en ik heb het gevoel dat ik niets verlies. Ik krijg er alleen maar dingen bij en er is geen compromis. Het is alleen maar plezierig geweest om zo te werken en het geluid is gewoon ongelooflijk."
Toen we hem vroegen of hij nog een laatste gedachte had, antwoordde Nick: "Het belangrijkste deel van betrouwbaar zijn voor mijn artiesten is het kiezen van de juiste apparatuur die me in staat stelt te doen wat ik doe terwijl ik onzichtbaar ben voor hen." Hij voegt eraan toe: "Focusrite is altijd de hoeksteen geweest van wat ik denk dat de juiste beslissing is voor mijn artiesten. Ze kennen niet noodzakelijkerwijs de merken en de apparatuur of wat dan ook; ze vertrouwen op mij om dat te doen. Vooral recentelijk, toen ik overstapte op de 16Line en die eenheid elke dag bij me droeg, en me ertoe verplichtte om die in elke sessie mee te nemen, was dat erg vruchtbaar voor me. Het gaat erom dat ik me elke dag inzet om de beste technicus te zijn die ik kan zijn, en Focusrite is een groot onderdeel van die mentaliteit."