Martin Gitaar plectrum Koopgids

Als je op zoek bent naar het juiste plectrum, is het maar goed dat je deze blog hebt uitgekozen. Ok. Maak maar een eyeroll, maar lees alsjeblieft verder. We beloven dat het de moeite waard is. 

Gitaar plectrums zijn de onbezongen helden in het arsenaal van een speler. Als ze niet onder bankkussens verdwijnen of in een schreeuwende menigte fans worden gegooid, helpen plectrums spelers om op een speciale manier contact te maken met hun instrument. Of je nu op en neer over de hals scheurt of delicate akkoorden tokkelt, de kans is groot dat je een plectrum tussen je vingers houdt.

In deze koopgids duiken we in de verschillende materialen van plectrums, de verschillende maten plectrums, de vormen van plectrums en hoe zoiets kleins zo'n groot verschil kan maken in hoe je op je gitaar speelt.

Voordelen van het gebruik van een plectrum

Wanneer een nieuwe speler een gitaar oppakt, is een van de eerste vragen "Moet ik mijn vingers of een plectrum gebruiken?". Hoewel beide voordelen hebben, beginnen de meeste beginners het instrument te leren met een plectrum in hun hand, dat ze tussen hun duim en wijsvinger houden met het uiteinde blootgesteld om de snaren te raken.

Spelen met een plectrum maakt een groot verschil als het gaat om precisie en vooral volume. Akkoorden tokkelen en solo's spelen met een plectrum geeft je geluid een flinke boost en een rijkere high-end die moeilijker te krijgen is met alleen je vingers. Picks kunnen ook handig zijn als je snellere, gecompliceerdere nummers probeert te spelen en ze houden je geluid consistent, omdat je de snaren niet altijd op dezelfde manier raakt met je vingers.

Gitaar plectrums zorgen ook voor een heel andere toon dan fingerpicking, wat variatie kan toevoegen aan je geluid en je spel kan lenen voor een aantal verschillende genres en muziekstijlen. De extra projectie en precisie van een plectrum zijn vooral geweldig voor rock en bluegrass, die soms meer volume en sneller spel vereisen.

Gitaar plectrum specificaties

Als je gaat winkelen voor gitaar plectrums, lijken de opties eindeloos. Picks zijn er in heel veel verschillende vormen, maten, kleuren en diktes. Laten we eens kijken wat plectrums van elkaar onderscheidt. 

Dikte: De dikte van een plectrum wordt gemeten in millimeters en kan een groot verschil maken als het gaat om bespeelbaarheid en toon. Hoe dikker het plectrum, hoe minder flexibel het is, wat een hardere, hardere en preciezere aanslag oplevert, terwijl dunnere plectrums een zachtere aanpak mogelijk maken. Bekijk deze tabel voor de dikte van plectrums om het verschil te zien:

Hardheid: Net als bij dikte geldt ook hier: hoe harder het plectrum, hoe harder je de snaren raakt, en met die zware aanslag krijg je veel meer bas en volume. Sommige spelers houden er zelfs van om dikte en hardheid door elkaar te gebruiken. Dunnere maar hardere plectrums kunnen klinken als een zwaar plectrum zonder de massa, terwijl dikke maar zachtere plectrums, zoals ukelele plectrums, een heel eigen geluid bieden.

Textuur: Als gitarist is er niets erger dan aan die solo beginnen of een hoge noot aanslaan en je plectrum laten vallen. Daarom speelt de textuur een cruciale rol bij het kiezen van het plectrum dat het beste bij je past. Sommige plectrums hebben extra grip waardoor ze beter in de hand liggen tijdens lange jamsessies en optredens. De meeste standaard plectrums hebben een gladder gevoel dat een cleane en klassieke toon produceert.

Grootte en vorm: De grootte en vorm van plectrums kunnen ook variëren. De meest voorkomende vorm is de klassieke druppelvorm waar je aan denkt als je aan een plectrum denkt, maar plectrums zijn er in allerlei soorten. Het belangrijkste is de tip van het plectrum - het deel van het plectrum dat je gebruikt om de snaren aan te slaan. Als het gaat om tips, kan deze maattabel helpen:

Materiaal: Er zijn veel verschillende materialen om uit te kiezen als het gaat om het vinden van een plectrum dat bij je speelstijl past. Kunststof is veruit het populairste materiaal voor plectrums, de meeste moderne plectrums zijn gemaakt van celluloid, acetal of nylon. Maar hout, metaal en zelfs steen worden soms gebruikt om plectrums te maken!

Tips voor het kiezen van een gitaar plectrum

Nu is het tijd om de grote vraag te beantwoorden: hoe kies je plectrums? De beste plectrums voor beginners zijn meestal standaard, medium-gauge plastic plectrums. Zoals je nu al weet zijn er een heleboel opties, maar hoe meer je speelt, hoe meer je zult weten. 

Omdat de meeste spelers beginnen met tokkelen en het leren van de basis, is een dunner plectrum misschien de beste keuze, omdat het een lichtere aanslag geeft en die eerste paar beginnersakkoorden niet zoveel precisie vereisen. Maar als je meer leert en meer gaat spelen op andere gebieden, zoals soleren, kan een dikker plectrum met een scherpere punt je helpen je toon te verfijnen.

Het plectrum kiezen dat het beste bij je past hangt ook af van het soort muziek dat je wilt spelen. Als je een ambitieuze folkartiest bent die luchtige melodieën wil tokkelen en door liedjes heen wil tokkelen, is een dunner of lichter plectrum een goede keuze. Maar als je een metalhead bent die wil shredden tot je toets in stof verandert, dan kan een dikker of zwaarder plectrum met een puntigere tip je daarbij helpen.

Hoe dan ook, ga erop uit en experimenteer! Ga langs bij je plaatselijke muziekwinkel of bij de 1833 Shop hier in onze fabriek in Nazareth, Pennsylvania en vind de plectrums die eruitzien, aanvoelen en vooral klinken zoals jij dat wilt.

Blader door Martin gitaarsticks

Of je een plectrum of je vingers gebruikt - of allebei - is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt af van wat het beste werkt voor jou en de muziek die je wilt spelen. Maar als het aankomt op kwaliteit, innovatie en bespeelbaarheid, dan zit je bij Martin goed.

LUXE VAN MARTIN Contour en Apex plectrums zijn ontworpen en geproduceerd door onze in-house experts, met een asymmetrisch ontwerp en afgeschuinde randen om te passen bij hoe je speelt. De satijnen textuur en het geëtste Martin-logo bieden ook extra grip, terwijl het polymeermateriaal zich leent voor minder plectrumruis en sneller spelen. Het is de perfecte mix van stevig en flexibel!

Bekijk onze LUXE BY MARTIN plectrums, en de rest van onze hoogwaardige gitaar- en ukelele plectrums hier.

Vorige
Vorige

Ernie Ball: Flatwound snaren voor elektrische gitaar en basgitaar!

Volgende
Volgende

Martin Gecoate Snaren Versus Behandelde Snaren: de verschillen